KOERSINFORMATIE Rendement klik voor meer info
BROCHURE AANVRAGEN
Uw naam

Contact opnemen

Waardegroeifonds

Voorstraat 2
3628 AH Kockengen
Nederland
Tel. 0346 - 24 25 10
Contactformulier

Nieuws

Uitgelicht: SBM Offshore

Door Marcel Blom 5 april 2013 – Het fonds welke deze maand het meest tot de verbeelding sprak was zeker SBM Offshore. Met het bereiken van een schikking met opdrachtgever Talisman omtrent probleemproject Yme, ofwel “Why Me”, heeft SBM Offshore definitief afscheid genomen van het verleden en de deuren geopend naar de toekomst. Hoewel het schikkingsbedrag met $470 miljoen aanzienlijk hoger uitkwam dan de eerder genomen provisie van $200 miljoen, reageerde de markt opgelucht.

Over het algemeen positieve reacties van analisten en een reeks koers- en adviesverhogingen gaven het concern daarbij een extra steun in de rug. Volgens Rabobank lag de hoogte van de schikking in lijn der verwachting. De analisten van de bank noemden het afronden van de kwestie positief, maar wezen wel op het nog lopende interne onderzoek naar mogelijke misstanden, waarover zij later dit jaar meer nieuws verwachten.

Goldman Sachs verhoogde in reactie op het nieuws zijn advies naar buy van neutral. “De schikking maakt een einde aan de onzekerheden omtrent het Yme-project en kwantificeert de laatste verplichtingen, die samen met de claimemissie en andere maatregelen ter versterking van de balans SBM Offshore in staat moeten stellen om zich weer te richten op toekomstige groei en levering”, aldus de analisten van de bank. Zij voegden eraan toe dat het fonds naar hun mening ten opzichte van sectorgenoten wordt ondergewaardeerd, waardoor er ruimte is voor opwaarts potentieel.

Later in de maand werden geruchten bevestigd dat SBM Offshore een intentieverklaring heeft getekend met het Braziliaanse Petrobras voor de lease van twee drijvende productie, opslag en laadschepen (FPSOs). De FPSOs zullen eigendom zijn van en worden geëxploiteerd door een joint venture van SBM Offshore met partners waaronder Queiroz Galvao Oleo e Gas sa. De totale contractwaarde waarvoor de joint venture de FPSOs overneemt is ongeveer $3,5 miljard. Dit betekent voor SBM Offshore het grootste contract ooit. Na het zuur wat SBM Offshore de laatste tijd heeft geproefd, wordt het weer eens tijd voor zoet. Het Waardegroeifonds wil graag meeprofiteren van dit zoet.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Klik hier