KOERSINFORMATIE Rendement klik voor meer info
BROCHURE AANVRAGEN
Uw naam

Contact opnemen

Waardegroeifonds

Voorstraat 2
3628 AH Kockengen
Nederland
Tel. 0346 - 24 25 10
Contactformulier

Nieuws

Uitgelicht: Royal Dutch Shell

Door Marcel Blom 15 maart 2013 – Een van de prominente posities binnen Waardegroeifonds is Royal Dutch Shell. Ook Shell kon in februari niet aan de malaise op de Europese beurzen ontsnappen. Halverwege februari is het fonds aangekomen bij de steun van € 24,50 en inmiddels veerde het fonds weer op tot boven de € 25,-.

Technisch
Royal Dutch Shell heeft gedurende de laatste week van februari de € 24,50 zone getest. Dit deed zij eerder in november 2011 en mei en juni 2012. In beide gevallen zocht Royal Dutch Shell in de tijd erna weer de weerstand van € 29,-. Dat is in deze situatie ook de verwachting.

Fundamenteel
Shell noteert op dit moment rond € 25,- iets hoger dan de gemiddelde koers van rond Є 23,50 van 15 jaar geleden. Inclusief dividend is het resultaat gemiddeld 4,4% per jaar inclusief dividend.

Dat zou betekenen dat de waarde van Shell de laatste 15 jaar min of meer gelijk is gebleven. Dat is mogelijk als bij gelijkblijvende winstgevendheid alle winsten in die periode werden uitgekeerd. Toch is er wel degelijk iets gebeurd. Het Eigen Vermogen per aandeel omgerekend in euro’s nam van € 8.61 begin 1998 toe tot rond € 22,- per eind 2012. Ook het dividend per aandeel naam gestaag toe van € 0,71 over 1997 tot € 1,30 over 2011.

Er is een aantal redenen te noemen waardoor het aandeel Shell de laatste 15 jaar nauwelijks van zijn plaats is gekomen:
• De toename van het Eigen Vermogen per aandeel met een factor 2.5 wordt nagenoeg teniet gedaan door meer dan een halvering van de beurswaarde/boekwaarde;
• De toename van de winstgevendheid wordt niet vertaald in een hogere beurswaarde.
Daartegenover staat dat:
• De AEX index de laatste 15 jaren ook met 30% afnam van rond 500 naar 340 nu;
• de strategiewijziging “meer upstream en winstgevende downstream” andere risico’s met zich meebrengt;
• het dividend niet meer gekoppeld is aan de inflatie gemeten US$ nu dividenden afhangen van onderliggende resultaten en kasstromen.

Conclusie:
Op basis van de verwachte kasstromen en autonome groei is het aandeel Shell tenminste € 45.- waard. Gezien het economische klimaat en de mindere voorspelbaarheid van resultaat en dividend kan het nog wel even duren voordat de beurskoers dat niveau bereikt. Voor de lange termijnbelegger is Shell nu echter bijzonder gunstig geprijsd met daarbij ook nog eens een aantrekkelijk dividendrendement.
Bron: vanSlingerlandt.com

Zowel om Fundamentele als Technische redenen vindt Waardegroeifonds Royal Dutch Shell een ijzersterke belegging en heeft het gedurende de maand februari het belang uitgebreid.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Klik hier