KOERSINFORMATIE Rendement klik voor meer info
BROCHURE AANVRAGEN
Uw naam

Contact opnemen

Waardegroeifonds

Voorstraat 2
3628 AH Kockengen
Nederland
Tel. 0346 - 24 25 10
Contactformulier

Nieuws

Stijgende olieprijs

Kockengen 15 maart – Als je regelmatig bij een tankstation komt merk je het direct. De olieprijs is gestegen. Dit is al een tijdje aan de gang. Blijft de prijs hoog, en gaat deze nog meer stijgen?

Het Waardegroeifonds denkt dat de olie niet goedkoper gaat worden. De kans dat de prijs van olie omhoog gaat is groter. Daarvoor zijn verschillende redenen.

Fossiele brandstof
Olie komt uit de aarde, en de voorraad olie is daarmee eindig. Hoeveel er exact is, en hoelang we erover doen om alle olie te winnen is niet bekend. De meningen van diverse deskundigen op dit terrein lopen uiteen. Wat je wel ziet gebeuren is dat de grote oliemaatschappijen elk jaar minder olievoorraden vinden dan ze uit de aarde kunnen winnen. Er is dus sprake van oplopende schaarste.

Inflatie
Niet alleen in Amerika, maar ook in Europa komt er steeds meer geld op de markt. De centrale banken zijn geld aan het printen. Hoe meer geld er wordt gecreëerd, hoe hoger de prijzen van grondstoffen zullen moeten worden. Vroeg of laat gaat dat gebeuren, en olie is een van de belangrijkere grondstoffen in de wereld. Dus inflatie heeft gevolgen voor de olieprijs.

Onrust
In Irak is het nog niet rustig, een burgeroorlog ligt op de loer. De spanningen rond Iran worden met de dag groter. In deze hele regio is en blijft het onrustig. De spanningen zullen eerder toenemen dan afnemen. Als deze landen geen of alleen al minder olie gaan exporteren zal door vraag en aanbod de prijs op de wereldmarkt fors stijgen.

Economie
Bij wereldwijde economische groei is er veel olie nodig. Ondanks dat er nu in grote delen van de wereld geen economische groei is, blijft de vraag naar olie stijgen. De tijden van hoge economische groei zullen we op korte termijn niet terug krijgen. Toch zullen er ook bepaalde landen, op termijn,  weer wat groei gaan vertonen. De vraag naar olie zal dus blijven stijgen.

Technologie
Ondanks de technologische vooruitgang zal olie nog lange tijd belangrijk blijven als grondstof en energiebron. Door deze vooruitgang is het nu ook mogelijk om olie te zoeken en winnen, op plekken, of op manieren zoals dat voorheen niet mogelijk was.

Als je al deze zaken bij elkaar ziet, kan het bijna niet anders dan dat de prijs van olie op de langere termijn omhoog zal gaan. Er is echter ook sprake van speculatie op de oliemarkt. Hoe kunnen we nu toch profiteren van de stijgende olieprijs, zonder speculant te worden? Het Waardegroeifonds investeert in ondernemingen die waarde creëren en ondergewaardeerd zijn. Het Waardegroeifonds heeft daarom ook geïnvesteerd in een aantal bedrijven die direct of indirect profiteren van een stijging van de olieprijs. Indirect profiteert het Waardegroeifonds met bijvoorbeeld SBM Offshore. Deze onderneming richt zich op productie van installaties voor de productie en opslag van olie- en gasproducten. Direct profiteert het Waardegroeifonds door bijvoorbeeld Petrobras, een grote Braziliaanse oliemaatschappij.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Klik hier