KOERSINFORMATIE Rendement klik voor meer info
BROCHURE AANVRAGEN
Uw naam

Contact opnemen

Waardegroeifonds

Voorstraat 2
3628 AH Kockengen
Nederland
Tel. 0346 - 24 25 10
Contactformulier

Nieuws

SBM Offshore, aandeel met potentie

Bedrijfsprofiel
Kockengen 17 februari – SBM Offshore is een in Nederland gevestigd bedrijf met haar hoofdkantoor in Schiedam. Het bedrijf is actief op het gebied van het op lease- of verkoopbasis ontwerpen en leveren van offshore energiesystemen aan de olie- en gasindustrie. Het bedrijf gaat ook leveringsovereenkomsten aan voor gebruiksklare kraanschepen, pijpenlegschepen en booreenheden. Zijn gespecialiseerde diensten omvatten onderhoud, reserveonderdelen, reparaties en offshore installatie.

 

SBM Offshore kwam eind januari met een tweede winstwaarschuwing in korte tijd. Op 11 januari werd er al gewaarschuwd dat het werk aan het MOPUstor platform bij het Noorse veld Yme de laatste maanden hinder heeft ondervonden van uitzonderlijk slecht weer in de Noordzee. Het aandeel werd toen al afgestraft met een koersdaling van 6 procent.

 

De tweede winstwaarschuwing eind januari deed beleggers het aandeel de rug volledig toekeren. Met name omdat de oorzaak achter het aangekondigde “significant negatieve effect” op het resultaat over 2011, oplopende kosten bij projecten, een terugkerend probleem voor het concern lijkt te zijn.

 

Marktvolgers beschouwen de winstwaarschuwing als een vlek op het blazoen van het bedrijf, vanwege het terugkerende karakter ervan. Ook in 2008 kwam de dienstverlener aan de gas- en oliesector met een winstwaarschuwing vanwege hoger dan verwachte kosten bij enkele grote projecten.

 

De toon van het bericht van dinsdag spreekt boekdelen: Het bedrijf sprak richting opdrachtgever Talisman Energy Inc (TLM) van “onredelijke eisen van de klanten”. Talisman meldde zich niet te herkennen in het geschetste beeld.

 

Ook zijn er de zich voortslepende problemen met EnCana Corp over de oplopende kosten bij de bouw van een Canadees platform.

 

Beide projecten dateren uit 2007. Omtrent het Yme project lopen twee arbitrage-procedures, waarbij SBM in de eerste zaak in de tweede helft van 2012 een uitspraak voorziet. Met betrekking tot het Canadese platform loopt in het Canadese Nova Scotia een rechtszaak.

 

Analisten voorzien in navolging op de meest recente ontwikkelingen een extra last van $200-350 miljoen.

 

Het bovenstaande analyserend lijkt het aandeel volledig uit de gratie, maar is dat geen mooi instapmoment?

 

Waardegroeifonds denkt van wel en staat daarin niet alleen. Zo namen de vermogensbeheerders BlackRock Inc en Sprucegrove Investment Management Limited elk een belang van 5% in SBM Offshore na de recente dalingen.

 

Verder publiceerde Theodoor Gilissen Bankiers onlangs het volgende:
Theodoor Gilissen Bankiers (TGB) verwacht dat de problemen van SBM Offshore (SBMO.AE) bij het Noorse Yme-veld significant zullen drukken op de resultaten van 2011, maar dat het bedrijf een aanzienlijk winstherstel in 2012 zal doormaken. De extra kosten voor 2011 schat TGB-analist Jos Versteeg op $100-200 miljoen, bovenop de $431 miljoen die SBM al aan extra kosten gereserveerd had voor het afgelopen jaar. TGB handhaaft het koopadvies met een koersdoel op EUR20,00.

 

Ook Rabobank kwam met een update, de bank plaatste SBM Offshore op haar Conviction buy list, waarbij werd vermeld dat de bank waarde ziet in het bedrijf na de recente dalingen.

 

Tenslotte publiceerde ING op 2 februari het volgende na het binnenhalen van een nieuwe opdracht:
SBM Offshore (SBMO.AE) heeft zoals verwacht de opdracht ontvangen voor de levering en installatie van het zogenaamde turret en mooring-systeem voor het drijvend opslag- en productieplatform (FPSO) Ichthys. De opdracht bevestigt volgens analist Quirijn Mulder van ING dat er wat SBM betreft meer is dan het Yme-project, waar het concern tal van problemen ondervindt. De analist benadrukt dat het concern een orderboek heeft van $17-18 miljard, dat overwegend bestaat uit opdrachten waar het concern veel ervaring mee heeft, in tegenstelling tot de probleemprojecten Yme en Panuke. Mulder spreekt van een ‘solide’ bedrijf en hanteert een buy-advies en koersdoel van EUR18,70.

 

Conclusie
Het bedrijf zal in de komende jaren blijven profiteren van de fundamenten die aanwezig zijn voor de Olieservice sector. Zo zal de vraag naar olie hoog blijven, zeker als de economie weer gaat groeien. Verder heeft het bedrijf een goed gevulde portefeuille met hoge marges. De gemiddelde schatting voor de winst per aandeel voor 2012 en 2013 is respectievelijk 1,82 en 2,02. Dit geeft aan dat het aandeel wordt gewaardeerd op nog geen 7 maal de winst. Verder ligt het verwachte dividendrendement voor 2012 op 6% en voor 2013 op 6,5%. Dit alles bevestigt de keuze om positie aan te houden in SBM Offshore door Waardegroeifonds.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Klik hier