KOERSINFORMATIE Rendement klik voor meer info
BROCHURE AANVRAGEN
Uw naam

Contact opnemen

Waardegroeifonds

Voorstraat 2
3628 AH Kockengen
Nederland
Tel. 0346 - 24 25 10
Contactformulier

Nieuwsbrief december 2011

 

Maandbrief – 06 december 2011

Het Waardegroeifonds heeft in de maand november een negatief rendement van -0,95% behaald. De AEX-index heeft deze maand ook een negatief rendement gemaakt, te weten -2.54%. Over heel 2011 staat de teller voor het Waardegroeifonds op een min van 24,51%. Over dezelfde periode heeft de AEX een min van 15,42% gehaald. De maand november was een maand met 2 gezichten. Een groot deel van de maand gingen de beurzen naar beneden, maar de laatste 4 handelsdagen werd een groot deel van het verlies weer ingelopen. Zo steeg de AEX de 4 laatste handelsdagen maar liefst 12%.

 

De herrijzenis van de beurzen werd veroorzaakt door een gezamenlijk plan van de centrale banken om meer dollars in het financiële systeem te pompen. De beurzen in Europa stegen onmiddellijk na de gezamenlijke actie van onder meer de Europese Centrale Bank, de Federal Reserve en de Bank of England. De actie kwam volgens analisten als een verrassing, waardoor het effect extra groot is. De laatste weken werd steeds duidelijker dat banken niet meer van elkaar leenden, maar dat alleen nog van centrale banken werd geleend. Veroorzaakt door wantrouwen tegenover elkaar.

De actie kan als niets meer dan een noodgreep worden bestempeld. Marktvorsers wisten verder te melden dat een Europese bank op omvallen stond, waardoor actie als nodig werd geacht.

Door deze actie is verdere nood afgewend, maar het is geen structurele oplossing. Het onderliggende probleem speelt nog en de eurocrisis is hiermee niet opgelost. Belangrijke stappen in het oplossen van het probleem zullen tijdens de eurotop van 9 december gezet moeten gaan worden. Hierbij kan gedacht worden aan het gezamenlijk uitgeven van Eurobonds ofwel obligaties uitgegeven door alle lidstaten van de Europese unie.

 

Deze maand heeft Waardegroeifonds ook nog een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo is het belang in Grontmij en DSM uitgebreid.

 

Grontmij is de laatste maanden in zwaar weer gekomen. Eerder hebben ze een aantal grotere overnames gedaan, waaronder Ginger uit Frankrijk voor 120 mln euro. Inmiddels is de totale waarde van Grontmij hieronder gekomen. De totale beurswaarde is 115 mln euro. Verder is deze maand KPMG aangesteld om een onderzoek te doen naar de financiële structuur van het bedrijf. Ook is een nieuwe CFO (Frits Vervoort) en een lid van de RvC (Jan van der Zouw) benoemd. Analisten van ING hebben deze week een lijstje samengesteld van potentiële overnamekandidaten een daarvan is Grontmij Grontmij zou een mooie overname kunnen zijn voor een Amerikaanse partij aangezien zij daar een redelijk deel van de omzet vandaan haalt.

Andere namen die op het lijstje van ING voorkomen zijn: BAM NV, Tom Tom en USG People. Al deze bedrijven maken onderdeel uit van het Waardegroeifonds.

 

Een bedrijf dat onderdeel uitmaakt van het Waardegroeifonds en waar overnameperikelen spelen is Wavin. De buizenmaker heeft een overnamebod gekregen van de Mexicaanse sectorgenoot Mexichem. Het belang in Wavin welke onlangs werd uitgebreid op €4,30 heeft een overnamebod ontvangen van €8,50. Grootaandeelhouder in Wavin Delta Lloyd heeft te kennen gegeven dat ze niet tevreden is met het bod, maar de deur is opengezet voor onderhandelingen. Het bod van €8,50 heeft al een premie van ruim 100% ten opzichte van voor de overnameperikelen. Nu de waarderingen van veel bedrijven erg laag is lijkt het stockpicken van over te nemen bedrijven een lucratieve bezigheid en daar zal Waardegroeifonds zich de komende periode verder in blijven verdiepen.

 

Na de recente opleving op de beurzen lijkt er een begin te zijn gemaakt aan de alom geprezen eindejaarsrally. Ook het Waardegroeifonds denkt dat de maand december een goede maand kan worden voor aandelen en hoopt daar optimaal van te profiteren.

 

Klik hier voor de rendementen per maand, respectievelijk voor het Waardegroeifonds en de AEX index.

 

Met vriendelijke groet,

Marcel Blom
Kees de Hoop

 

Waardegroeifonds

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Klik hier