KOERSINFORMATIE Rendement klik voor meer info
BROCHURE AANVRAGEN
Uw naam

Contact opnemen

Waardegroeifonds

Voorstraat 2
3628 AH Kockengen
Nederland
Tel. 0346 - 24 25 10
Contactformulier

Nieuws

Goud het nieuwe geld?

Door Marcel Blom 11 september 2012 – Centrale banken zetten wereldwijd in op monetaire verruiming om de economische groei aan te wakkeren. Dit werkt inflatie in de hand. Beleggingscategorieën waar je dan in moet beleggen zijn aandelen en grondstoffen zoals goud en zilver.

.

De FED zinspeelt op QE3 (Quantitive Easing), binnen de ECB is men ook bezig met het opkopen van staatsobligaties om de rentes te drukken.

.

Al deze maatregelen zorgen ervoor dat vroeger of later de inflatie op gaat lopen. Waar dien je dan je geld te beleggen…juist…  aandelen én grondstoffen, zoals goud/zilver en andere aanverwante producten zoals bedrijven die goud- en zilvermijnen exploiteren.

.

Een breed gespreide index met grondstoffen is de CRB Commodity Index. De CRB Commodity Index bestaat uit een twintigtal grondstoffen welke de index vormen. Een aantal van deze grondstoffen zijn koper, olie, cacao, koffie, zilver en goud. Sinds eind juni is deze index weer stijgende wat aangeeft dat de inflatie oploopt. Ook de goudprijs welke halverwege mei van dit jaar een dieptepunt van $1528 per ounce aantikte is opgelopen tot $1730 per ounce op moment van schrijven. Uit het oogpunt van technische analyse is goud inmiddels uit het dalende trendkanaal gebroken wat aangeeft dat we op zoek kunnen gaan naar hogere regionen. Ook de RSI (Relatieve Sterkte Index) bevestigt de opgaande trend door boven de 70 te noteren. Zie grafiek hieronder.

.

.

Koersdoelen die afgegeven kunnen worden zijn in eerste instantie de toppen van november 2011 en februari 2012 rond $1790 en vervolgens kan op zoek worden gegaan naar de hoogste koers ooit rond $1920.  Hierboven lijkt de goudprijs helemaal los te zijn en er zijn analisten die koersdoelen geven  tussen de $2500-$3000 per ounce.

.

Naast direct in goud te beleggen is het ook mogelijk om in goudmijnaandelen te beleggen. Een goede graadmeter voor de goudmijnaandelen is de HUI index ofwel de NYSE Arca Gold Bugs Index. Deze index heeft vanuit de technisch analyse onlangs een dubbele bodemformatie afgerond en loopt inmiddels weer op. Goud heeft lange tijd beter gepresteerd dan de goudmijnaandelen, waardoor de ratio tussen goud en goudmijnen op een historisch laagtepunt is gekomen. Deze ontwikkeling is een kans voor beleggers in goudmijnen. Zeker als goud de regionen gaat opzoeken die hiervoor zijn besproken. Het gerespecteerde Barron’s geeft ook aan dat goudmijnaandelen een dubbele bodem hebben gezet en dat zij voor het eerst in 2 jaar beter presteren dan goud. Een goede reden om te investeren in goudmijnaandelen.

.

Waardegroeifonds belegt  op dit moment naast goud en zilver ook in goudmijnaandelen door te investeren in de NYSE Arca Gold Bugs Index en in een aantal individuele goudmijnaandelen. Verder houdt Waardegroeifonds een belang in het Commodity Discovery Fund. Dit fonds belegt ruim 50% van haar vermogen in goud en goudmijnaandelen en ruim 20% in zilver en zilvermijnaandelen.

.

Waardegroeifonds verwacht met voornoemde beleggingen te kunnen profiteren van de steeds schaarser wordende grondstoffen als goud en met name de inflatoire werking van het bijdrukken van geld. Zo kan goud wel eens het nieuwe geld gaan worden.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Klik hier